Terug

Bij vastgoedtransacties, zowel in de private als in de professionele sfeer, komen altijd één of meerdere zakelijke (gebruiks)rechten aan bod. Te denken valt aan (mede-)eigendom, erfdienstbaarheden, vruchtgebruik, erfpacht en opstal.

Niet onterecht oordeelde de wetgever dat de wetgeving over deze thema’s uit het begin van de 19de eeuw aan een opfrissing toe was. In het nieuw Burgerlijk Wetboek is dan ook recent een nieuw boek ‘Goederenrecht’ ingevoegd. In dat boek worden de bestaande principes deels (geherformuleerd) hernomen, maar er vallen ook enkele nieuwigheden op te merken waarmee de wetgever het goederenrecht moderner en flexibeler heeft willen maken.

Het vernieuwde goederenrecht is van toepassing op alle rechtshandelingen en -feiten (bv. een verkoop of vestiging van een opstalrecht) die plaatsvinden ná 1 september 2021. Voor transacties van voordien blijft de ‘oude’ regelgeving in principe van kracht.

Het is dan ook nuttig om te weten wat onder de verschillende zakelijke (gebruiks)rechten moet worden begrepen en met welke nieuwe elementen vanaf 1 september 2021 moet of mag rekening gehouden worden. In de komende weken gaan Eva Roels, Séverine Vermeire, Aurora Hoet en Louise Van Rentergem daar in onze reeks ‘het vernieuwde goederenrecht’ dieper op in.

DELEN:

Recent nieuws

Reeks vennootschapsconflicten 399 x 314 px

Eerste hulp bij conflicten in een vennootschap

17/04/2024 - Goede afspraken maken goede vrienden, en toch is het mogelijk dat er in een vennootschap wrevel ontstaat. Een (beginnend) conflict betekent evenwel ni...

Lees meer
Sociaal Strafwetboek

Verhoging sanctieniveau 3 en 4 Sociaal Strafwetboek

29/03/2024 - Op 26 maart 2024 heeft de regering een wetsontwerp ingediend tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van...

Lees meer