Van conflict naar oplossing - geschillenregeling buiten de rechtbank om
01/10/2024 - Geschillen worden in de regel beslecht door rechtbanken. Voor geschillen tussen aandeelhouders is dit niet anders. De laatste jaren zagen echter versc...
Lees meer23/06/2020
Expertises:
Gisteren 22 juni 2020 is in het Belgisch Staatsblad de wet van 15 juni 2020 gepubliceerd die bepaalt dat de opzeggingstermijn die door een werkgever werd betekend, geschorst wordt door periodes van ‘tijdelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst door overmacht ingevolge Covid-19’ (‘Corona-werkloosheid’).
De wetgeving voorzag reeds lange tijd in meerdere schorsingsgronden voor werknemers wier arbeidsovereenkomst door de werkgever beëindigd werd met inachtneming van een opzeggingstermijn (verlof, arbeidsongeschiktheid, inhaalrust, economische werkloosheid, …). De nieuwe wet voegt daar nu ‘Corona-werkloosheid’ aan toe.
De wetgever heeft zo het achterpoortje willen sluiten waarbij werkgevers hun personeel ontslaan met een opzeggingstermijn en de betrokken werknemers vervolgens op tijdelijke Corona-werkloosheid zetten, terwijl de opzeggingstermijn toch verder liep. Critici waren de mening toegedaan dat deze werkgevers zo ten onrechte (een gedeelte van) de ontslagkost op de overheid afwentelden.
Sinds de publicatie van de wet kan dit niet meer: voor werknemers die ontslagen werden middels een opzeggingstermijn die nog loopt, zal deze opzeggingstermijn niet (verder) lopen tijdens de periodes van Corona-werkloosheid. Dit geldt evenwel pas vanaf de publicatie van de wet op 22 juni 2020: de wet heeft immers ingevolge het advies van de Raad van State geen terugwerkende kracht.
De nieuwe regelgeving kan daarom als volgt worden samengevat.
Duidelijkheidshalve: wanneer een werknemer zelf ontslag genomen heeft, dan is er geen schorsing (zoals dat ook het geval is i.g.v. arbeidsongeschiktheid, e.d.m.) en loopt de opzeggingstermijn wel steeds gewoon door tijdens de duur van de schorsing wegens Corona-werkloosheid.
Uiteraard kunt u steeds contact met ons opnemen voor specifiekere vragen of verder advies.
DELEN:
01/10/2024 - Geschillen worden in de regel beslecht door rechtbanken. Voor geschillen tussen aandeelhouders is dit niet anders. De laatste jaren zagen echter versc...
Lees meer28/06/2024 - Indien een conflict in een vennootschap zodanig groot is dat geen enkele samenwerking tussen de betrokken aandeelhouders meer mogelijk is, kan de gesc...
Lees meer